500 TL ve üzeri alışverişlerde KARGO ÜCRETSİZ
0
0 Adet
Toplam: 0,00 TL
  • Sepetinizde ürün bulunmuyor.
Sepete Git

91. Oscar’ın Renkleri

91. Oscar’ın Renkleri

24/06/2020 13:47:03

Geçtiğimiz günlerde yapılan 91. Oscar Töreni ile yine bir kırmızı halı şovu izledik. Bu kez gündeme damgasını vuran ‘ruffles’ oldu. Renk olarak ise geçen yılın siyahlarına inat, daha çok pembe tonları halıyı renklendirdi.

2018 İlkbahar Yaz defilelerinde denemelerle başlayan hareket, akıcılık, romantik katmanlar, dalga efektleri 2019 yazında tüm podyumlara hücum etmişti. Tabi bunun sonucunda bakalım hangi ünlü hangi tasarımcının elbisesini giyecek derken Oscar’da gözlerimizi pembe fırfırlar bürüdü.

Boyundan başlayan ve eteklere kadar devam eden Gemma Chan’ın Valentino tasarımı elbisesinden tutun da Linda Cardellini’nin içinde adeta kaybolduğu fırfırlar gördük. Hannah Beachler’ın omuzundan süzülen dalgalı katmanlar, Kacey Musgraves’ın omuzları üzerinden peri kızı gibi baktığı pembe tüller, Marina de Tavira’nın belinden aşağı zarifçe ikonikleşen fırfır katları, Kiki Layne’nin omuzundan yükselip arkaya düşen büzgü katmanı bize her çeşit dalga ve fırfırın hayatımıza nasıl girdiğini gösteriyor. Kime yakışır kime yakışmaz demeden, neresinde nasıl durur demeden kullanılmış bu hareketler yorumun ne denli tasarımcıya bırakıldığını gösteren bir özgürlük ifadesi. Aslında Balenciaga’nın dediği gibi ‘ bir fırfır akıllı olmalı’. 

WhatsApp-Image-2018-04-02-at-00.12.jpg

Peki bu fırfırlar nereden geliyor ?

2018 trendlerinden beri ufak ufak gelen hareket ‘kadınsılığın özünü hissetme, dokunsallık, duyumsama, hafiflik’ kavramlarından geliyor. Malzemenin hafifliği ile gösterişi ve görsel etkisi arasında tezat oluşuyor. İşte işin özü de bu. Hayatımıza son zamanlarda her alana giren ‘yalınlığın cazibesi’ giyimden dekorasyona, mutfak gereçlerinden çanta ve aksesuara kadar formun ön plana çıkmasına sebep oluyor. Sadece kullandığımız araçlarda değil filmlere, şarkılara da konu olan bir tema bu; ‘hayatı daha yalın ve daha derin hissetmek’.

Bu Oscar töreninin ödüllerinden ‘En iyi sinematografi’ ödülünü alan Roma filmi ortadan renkleri ve müziği kaldırırsanız geriye ne kalır sorusuna güçlü bir yanıt. Gözümüze sanki zorla sokulan onca renk ve kulağımıza gelen onca kontrolsüz ses arasında hissetmeyi unutmamak için bir hatırlatma.

Amerika’da bir dönem yaşanan siyah-beyaz ayrımcılığı klişelerinin ‘zarifçe’ işlendiği Green Book iki farklı karakter arasındaki iletişimin çoğunlukla basit ihtiyaçlar nedeniyle nasıl güçlendiğini anlatıyor. Bir dönem sadece görsel algı ile sınıf ayrımına sebep olan bakış açısının gerçekle ironisi!

‘En iyi özgün şarkı’ Oscar’ını alan Shallow sığlıktan uzak olmayı anlatmıyor mu ? Bu modern dünyada mutlu musun? Yoksa daha fazlasına mı ihtiyacın var?

Kırmızı halıya dönecek olursak basitliği aranan bu form Sarah Paulson’ın belden kesilip bağlanmış çirkin saten bir şemsiye kılıfını andırırken Charlize Theron’un Dior elbisesinde sırtı açık bırakan kesimi ve omuz detayları ile sadeliğin zarafetine dönüşmüş. Tabi formu ne derece katmanlı veya tek parça kullanacağınız size kalmış. Julia Roberts’ın tercihi tek omuzundan basitçe dökülen pembe bir elbise, Helen Mirren’in tercihi iki renkli pilise katmanları olmuş. Lady Gaga’yı basen detaylı ilginç formu ve alt kısmında büzgü ilavesi olan siyah bir elbise ile görüyoruz.

Renklere bakacak olursak, çoğunlukla pembe tonları görürken tabi davetlerin olmazsa olmazı siyah, beyaz ve yeni kırmızılar da görüyoruz. Ayrıca pembe gibi farklı tonlarıyla hayatımıza giren 2020 de de devam edecek olan mavilerden açık dumanlı mavi ve koyu parlak mavi, açık sarı, sarı-pembe birlikteliği (Laura Marano), altın dore ile siyah kombini de farklı yıldızlarda izledik. Pembe ve canlı kırmızıyı geçenlerde Angela Merkel ile Theresa May kahvaltısında giydikleri döpiyeslerde gördük. Bu kadınsı renk tonları her yerde bizimle olacak.

Fırfırlar ve katmanlar iki sezona güçlü girdi ve fırfır hareket için kullanılan en temel model öğesi fakat bunlar ne 90’ların mini, çocuksu, katlı etekleri ne de bir flamenko esintisi. Bu yeni bir form arayışı, temelinde duyumsallık ve kadınsılık yatan. Her türlü kullanımı ile herkesi memnun edeceğe de benziyor. Mağazalardan çoktan gardırobumuza giren eteği volanlı bluzlar, kollarda fırfırlar, hatta fırfırlı kargo pantolon tasarımcıların yaratıcılığını hiç zorlamayacağa benziyor ancak kullanıma dikkat. Sonunuz tüm eleştirileri toplayan Sarah Paulson’ a benzemesin. Ya da komple çiçekli fırfırlı kumaşlara sarınmış Maya Rudolph gibi olmayın dikkat. Daha çok Gemma Chan süzülüşü tavsiye ederiz. Basit, hafif fakat göz doldurmakta güçlü. Yalnız giyimde değil terliklerde, stilettolarda, mayolarda, aksesuarlarda her yerde dalga ve fırfırı göreceğiz.

oscar-sample.jpg

Bize gelecek sene için fikir verenler de var bu törende. Emma Stone’un Louis Vuitton tasarımı bal peteğini anımsatan elbisesi, Elaine Welteroth’un saçaklı pırıltılı elbisesi, Michelle Yeoh’ın Elie Saab tasarımı muhteşem zarif forma dağılan desenli pırıltıları, Rachel Weisz’in Givenchy tasarımı omuzları yağmurluğu andıran kırmızı elbisesi (Her ne kadar bu nedir diye eleştirilse de) gelecek sezonun önemli detaylarını taşıyor.

oscar-kirmizi-hali.jpg

Çağımızın en usta form tasarımcılarından Givency’nin 2017 başında Lahey’deki Gemeente Museum’da (Gemeente Sanat Müzesi) yapılan Hubert De Givenchy To Audrey Hepburn With Love isimli sergide Audrey Hepburn’un stili ve zarafetini fotoğraflar ve kendi gardırobundan parçalarla anlatan bir sergi yapılmıştı. O dönemlerde de fırfırları ve dalgaları kadınsı bir zarafet için kullanılmış görürüz ve form yine mükemmeldir. Givency için ‘O bir giysi tasarımcısından çok bir kişilik yaratıcısı’ demiş Hepburn. ‘İçinde kendimi en iyi hissettiğim tek şey onlar!’ Sanki o yılları tekrar hatırlıyor gibiyiz Audrey Hepburn duyumsallığıyla. Fakat daha modern çağımızın daha modern yorumlarıyla.

Gemeente Museum’da şu günlerde kadınlarla ilgili bir sergi var ‘Femmes Fatales’. https://geementemuseum.nl/nl/tentoonstellingen Moda tarihinde tamamen kadın tasarımcılara adanmış ilk sergi. Kadınlar erkek meslektaşlarından daha farklı mı tasarlarlar? Etkileri nedir? Kadın olmanın tasarladıkları için anlamı nedir? Ve modaya bakışları nedir?

2020 de yine bu müzede büyük bir etkinlik planı var, Christian Dior’un hayatı ve eserleri üzerine bir sergi düzenlenecek. Tasarımcılar için kaçırılmayacak bir etkinlik.